Kinderactiviteiten

Kinderen-kleuren Steentjes slijpen

Voor kinderen is er van alles te doen en te zien in het museum. Ook zijn er zijn regelmatig activiteiten voor kinderen. Wist je dat je ook je verjaardag kunt vieren in ons museum?

Kinderactiviteit

Op de eerste zondag in de maand zijn er een leuke creatieve kinderactiviteiten te doen. Kinderen maken dan op een leuke manier kennis met geologie of de natuur. De maaksels mogen natuurlijk mee naar huis.

1 mei: fossieltjes afdrukken (5-12)

In het museum zijn veel fossielen te zien: versteende overblijfselen van dieren en planten die lang geleden geleefd hebben of sporen hiervan. Een fossiel zit in gesteente dat, door de jaren heen, tegen elkaar gedrukt is. Het woord fossiel komt van het Latijnse woord fossilis wat ‘verkregen door graven’ betekent. Maak zelf een fossiel, door schelpen of takjes in klei af te drukken - het resultaat is verrassend echt!

12 juni: mozaïek maken (5-12)

Je gaat een mozaïek maken met kleine gekleurde platte steentjes. Er zijn mooie gekleurde steentjes, kleine fossielen zoals haaientanden en schelpen die je mag gebruiken.Als je mozaïek klaar is mag je het resultaat natuurlijk mee naar huis nemen.

3 juli: vulkaantjes maken (4-12)

Uit een vulkaan komen gesmolten gesteente, gas en brokstukken van gesteente naar buiten. Met dit materiaal wordt vaak een berg gevormd. In het Geologisch Museum kun je zelf een vulkaan maken. Deze vulkaan maken we van klei. Met begroeiing wordt hij levensecht. De vulkaantjes laten we ook echt uitbarsten. Als dat maar goed gaat...

Bijzonderheden

 • De activiteiten zijn geschikt voor kinderen van 6 jaar en ouder.
 • Voor kinderactiviteiten geldt een toeslag van 1 euro voor materiaalkosten boven de entreeprijs van het museum.
 • Het is niet nodig om voor de kinderactiviteit te reserveren.
 • Je bent welkom vanaf 13.00 uur.


Bij drukte....
Soms komen er zo veel kinderen af op de activiteiten dat ze niet allemaal tegelijk aan de slag kunnen. Dat is helemaal niet erg: in het museum is zo veel te zien en je kunt natuurlijk ook naar de nagebouwde prehistorische grot gaan en luisteren en kijken naar wat er over onze voorgeschiedenis verteld wordt.

Geo-partijtjes

Valt er wat te vieren? Kinderen vanaf 7 jaar zijn van harte welkom om in het museum hun verjaardagspartijtje te vieren. In 1,5 uur wordt het groepje vriendjes/vriendinnetjes een leuk en leerzaam programma geboden. Dit bestaat uit:

 • Een presentatie met keuze uit:
 • "Fossielen vertellen" met een diavoorstelling “Een dooie dino wordt fossiel”.
  - "Het ontstaan van het leven"
 • Een rondleiding langs de boeiende tentoonstellingen in het museum
 • Zelf fossielen maken
 • Een "meeneemsteen" uitzoeken in de stenenbak
 • Een glas fris.

Het programma wordt aangepast aan de leeftijd en de interesses van de kinderen.

Kosten
Per kind: € 7,50
Per volwassene: € 7,50

De folder is bij het museum verkrijgbaar.

Aanvragen en inlichtingen bij Mevr. Joke van Hamersveld. (zie contactinformatie onderaan de pagina)

Geodes zagen

Op zondagmiddag kun je in het atelier geodes laten zagen. Naast de kostprijs van de geode zijn aan het zagen geen extra kosten verbonden.
Op andere middagen kan dit alleen als er op dat moment medewerkers aanwezig zijn die ervaren stenenzagers zijn. Informeer bij de receptie naar hun beschikbaarheid.<

Kindertentoonstelling

kindertentoonstelling

In ons museum kun je mooie collectie van stenen, fossielen en mineralen bekijken. Maar je kunt hier ook zelf je verzameling aan anderen tonen. Verzamel jij scherven, botten, stenen of fossielen? Als je wilt mag je eigen verzameling een tijdje tentoonstellen in ons museum. Voorwaarde is wel dat het bij ons museum past én dat je er zelf kaartjes bij maakt, zelf geschreven.

Laat je naam en telefoonnummer achter bij de receptie van het museum, dan belt een van de medewerkers je terug voor een afspraak.

Mevr. J. van Hamersveld
Telefoon: 06-44702209
E-mail: