Raad het aantal brachiopoden

Tussen 1 november 2021 en 24 april 2022 stond er in het museum weer een vaas vol met brachiopoden. Bezoekers konden raden hoeveel van deze ongewervelde zeedieren erin zaten. De brachiopoden zijn door Wim Zondag gevonden in een steengroeve in Ranville in Normandië, Frankrijk. Er zaten maar liefst 767 schelpen in de vaas. De tien deelnemers, die het dichtst bij het aantal van 767 zaten, hebben inmiddels bericht ontvangen dat ze een prijs hebben gewonnen. Inmiddels staat er een nieuwe vaas met nu met trommel-/knuffelsteentjes. Iedereen mag weer meedoen.

Brachiopoden zijn armpotigen, dieren met een tweekleppige schelp. De kleppen zijn verschillend van vorm en grootte en dus niet elkaars spiegelbeeld. De grootste klep heeft aan de achterzijde een gaatje waardoor een steeltje naar buiten steekt, waarmee het diertje zich aan de boden kon vasthechten. Ze leefden in het tijdperk Jura-Bathonien, ca. 167 miljoen jaar geleden.

Er zaten maar liefst 767 schelpen in de vaas. 140 bezoekers (meest jongeren) hebben een aantal geschat via het formulier. De tien deelnemers, die het dichtst bij het aantal van 767 zaten, hebben inmiddels bericht ontvangen dat ze een prijs hebben gewonnen. De prijs is enkele zakjes met fossiele schelpen en haaientanden en wat pyrietkubussen.

Inmiddels staat er een nieuwe vaas met nu met trommel-/knuffelsteentjes. Iedereen mag weer meedoen.