Vaste tentoonstellingen

Het museum biedt 5 vaste tentoonstellingen:

Goois Verleden

Geologie en prehistorie van het Gooi

GooisVerleden1 GooisVerleden2 GooisVerleden3 GooisVerleden4 GooisVerleden5 GooisVerleden6 GooisVerleden7 GooisVerleden9

Het Gooi staat bekend om zijn zandige en grindrijke ondergrond. Dit materiaal werd gedurende de laatste miljoenen jaren door grote rivieren zowel vanuit het zuiden (Rijn, Maas) als - daarvoor - vanuit het Oosten (Eridanos rivier) aangevoerd en afgezet. Landijs dat tijdens de voorlaatste IJstijd deze omgeving bereikte en tot het Gooi opstuwde, liet een grote verscheidenheid aan zwerfstenen achter.

Het Gooi werd al vroeg bewoond. De vroegste, maar ook latere bewoners hebben hun sporen achtergelaten en hebben het landschap gevormd.

Onder de naam “Goois Verleden” presenteren wij de geologische, paleontologische, archeologische en landschappelijke facetten van het Gooi.
De Gooise stuwwalmaquette neemt een centrale plaats in en toont diverse doorsnedes door de ondergrond, waarbij zichtbaar wordt dat het destijds vanuit Scandinavië oprukkende landijs de zandrijke ondergrond gedeformeerd heeft.
Een grote muurschildering laat in een doorlopend panorama zien hoe de Gooise landschappen zich aanpasten aan de afwisselend warme en koude perioden.

Op een klein oppervlak wordt de essentie van de Gooise ontstaansgeschiedenis getoond. Licht, geluid en beeldschermen zorgen voor een levendig geheel.
Bekijk de zwerfstenen en fossielen. Tuur in die onopvallende koker en ontdek hoe via een grote loupe en een draaipaneel de bijzondere warmwaterschelpen uit de Eemtijd (100.000 jaar geleden) zichtbaar worden. Ontdek in de bodem de botten van vroegere Gooibewoners. Ervaar de magie van de grote urnen (met nog crematieresten erin) uit de zogenaamde Hilversum periode [Midden Bronstijd 1800 – 1100 v.Chr.] en van de primitieve werktuigen, zoals schrapers, hier achtergelaten door de vroege Neanderthalers, en de bronzen bijl, die ongeveer 1800 voor Chr. is gemaakt en gevonden is op de hei bij Hilversum.

Het Geologisch Museum Hofland is het enige museum dat aandacht schenkt aan de geologische en archeologische geschiedenis van het Gooi. De expositie is mede mogelijk geworden dankzij een substantiële bijdrage in de kosten door de Stichting Steun Goois Natuurreservaat (SSGNR).

Bekijk ook het filmpje "Goois Verleden bij Geologisch Museum Hofland" op Youtube.

naar boven

Fossielen en de geschiedenis van het leven op aarde

Fossielen

Dit verhaal volg je door de vitrinekasten te bekijken die per opeenvolgende geologische periode ingericht zijn, dus bijna vanaf de ‘Oerknal' tot nu. De diorama’s en fossielen geven een indruk van het vroegere leven. De audiorondgang, die gratis beschikbaar is bij de receptie, kan je nog meer vertellen.

Bij de vitrines tonen kaarten de ontwikkeling van de vroegere wereldgeografie. Zo kun je zien hoe de positie van Nederland in het Carboon nog bij de evenaar was. Reconstructies van vroegere wereldbeelden zijn belangrijk, want de geschiedenis van het het leven op aarde heeft alles te maken met de wisselwerking tussen veranderingen in de atmosfeer, de oceanen en in de aardkorst. Ontdek de rol van Pangea en Gondwanaland.

Van indrukwekkende grote reptielen (de bekende "dino's") hebben we geen materiaal van betekenis. Maar, een bijzonder stuk zandsteen met versteende dino eieren, diorama's en enkele reconstructies van vliegende reptielen maken veel goed. Een medische scan toonde aan dat een van de dino-eieren mogelijk embryoresten bevat. Onzichtbaar dus...

naar boven

Prehistorische grot - een sjamaan vertelt over de opkomst van de mens

Sjamaan

"Kinderen en grote mensen, welkom in mijn heilige grot". Zo wordt u verwelkomd bij het binnentreden van zijn grot op de eerste verdieping. Kunstenaar Hans Brinkerink (Vista Natura) en medewerkers van het museum zijn maanden in de weer geweest om een prehistorische grot te bouwen en in te richten tot een unieke attractie. Er is een prachtige druipsteengrot ontstaan, met stalagmieten, stalactieten en levensechte afbeeldingen van prehistorische dieren. Om de sfeer van 30.000 jaar geleden nog beter te treffen heeft een als sjamaan verklede pop er zijn intrek genomen. Deze heilige man neemt je mee naar zijn tijd en vertelt aan de hand van filmbeelden zijn verhaal over een wereld ver voor ons. Dat is de geschiedenis van de opkomst van de mens, een verhaal dat 66 miljoen jaar geleden begon met de inslag van een meteoriet.
N.B. Deze zaal is helaas niet toegankelijk voor mensen die geen trap kunnen beklimmen.

naar boven

Gesteentecyclus

Wandplaat-alternatief

Een grote interactieve wandschildering van een doorsnede door de aardkorst toont welke gesteenten waar in, of op de aarde gevormd worden door met een schuivende loep diverse gesteenten te bekijken. Lampjes gaan branden op de plek waar het bekeken gesteente zich in of op de aarde bevindt. De werking van de plaattektoniek, oftewel de motor achter de verschuivende aardplaten, en het daaraan gekoppelde vulkanisme staan hierbij centraal. Je kennis kan je verder verdiepen door middel van korte beschrijvingen en foto's op het interactieve beeldscherm.

Voor de echte stenenliefhebbers is een collectie van de belangrijkste gesteentetypen toegevoegd.

naar boven

Mineralen

Steen

De vele soorten mineralen, elk met hun met eigen kristalvorm en kleur, geven de bezoeker een eerste indruk van de minerale rijkdom van de aarde. Mineralen zijn de elementaire bouwstoffen voor alle aardse materialen om ons heen. Ze worden tentoongesteld volgens een systematische indeling.

naar boven

Rondleidingen

Geïnteresseerd in een rondleiding? Neem contact met ons op via onderstaande gegevens of lees meer op deze pagina.

Contact

Voor meer informatie, neem contact op met:

Mevr. C. Goubitz
Telefoon: 035 - 6834232
E-mail: